Hoe zit een cacao ceremonie er uit?

Ideetjes voor een cacao ceremonie

//

In de vorige blog legden we al uit wat cacao precies is. Maar wat kun je er precies mee? Het kan je ondersteunen in je dagelijkse werk en taken, wanneer je het in lagere dosis gebruikt. Vaak wordt het in cacao ceremonies gebruikt. Samen met Pure Kakaw heb ik een aantal ideetjes voor jouw cacao ceremonie op een rijtje gezet.

 

Wat is een cacao ceremonie?

Er is niet één goede manier om een cacao ceremonie te doen. Net zoals bij kaarsenmeditaties geven we suggesties, maar doe vooral wat goed voelt voor jou. Er is geen gebruiksaanwijziging die voor iedereen werkt. De cacao ceremonie is iets wat traditioneel wordt uitgevoerd in andere culturen in Zuid-Amerika. Wij hebben in de Westerse cultuur wat onderdelen en ideeën overgenomen en toegepast. Die gaan we met je delen.

 

Ideeën voor een cacao ceremonie

Voorbereiding

Er zijn verschillende manieren waarop jij je cacao drank kunt bereiden. Zo kun je hem zoeter maken door agavesiroop of honing toe te voegen, kruidiger door de toevoeging van kardemom of cayenne of zachter met kokosolie. Het hangt er van af wat jij lekker vindt. Pure Kakaw heeft een aantal heerlijke recepten op de website staan, zoals coconut cacao latte, golden milk cacao of pumpkin spice latte cacao. Bekijk de recepten hier.

De voorbereiding an sich kan natuurlijk ook al een ritueel zijn. Zo kun je tijdens de bereiding al met dankbaarheid, intenties, mantras en de elementen werken. Alles is energie en hiermee werken kan de energie van cacao al optimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met dankbaarheid richting het plantmedicijn, de spirit van de cacao, voorouders en verzorgers. Zij brengen cacao namelijk generatie op generatie over en verzorgen en beschermen de plant met respect. Neem ook een moment om dankbaar te zijn voor de 5 elementen die onderdeel uitmaken van het bestaan, zodat wij de begeleiding en voordelen mogen ervaren van de spirit van de cacao.

In principe maakt het niet uit of jij de ceremonie ‘s ochtends of ‘s avonds doet. Het is net wat je zelf fijn vindt. Als je vlak daarna wilt gaan slapen, is het minder aan te raden om laat cacao te gaan drinken. Het kan sfeervol zijn met de kaarsen en het zachte licht, maar het stimulerende effect van cacao kan er wel voor zorgen dat je minder snel in slaap komt.

Zorg er verder voor dat je licht hebt gegeten, zodat de cacao niet te hard op je maag valt. Verderop geven we wat tips voor lekkere snacks tijdens de ceremonie.

De voorbereiding van de ceremonie kan natuurlijk zo lang duren als jij zelf wilt. Misschien doe je de ceremonie in de middag en ben je er al de hele ochtend mee bezig. Denk aan het maken van mooie kaarsen die je tijdens de ceremonie kunt gebruiken of het samenstellen van boeketten van bloemen.

 

Activiteiten

7 ideetjes voor tijdens jouw cacao ceremonie:

  1. Schrijf op waar je dankbaar voor bent en deel dat met de rest. Dat creëert een groepsband en gevoel van saamhorigheid
  2. Schrijf op wat je los wilt laten en deel dat in de groep. Je kunt het papiertje vervolgens ritueel verbranden of teruggeven aan de natuur door het in zee te gooien of in de aarde te stoppen
  3. Maak samen een heilig vuur. Wat het is, ligt aan jouw intentie. Het kan een kampvuurtje zijn of misschien een verzameling van intentiekaarsen
  4. Doe yoga, bijvoorbeeld een yin yoga flow. Dat is heerlijk ondersteunend
  5. Zing mantra’s of iets anders, als je van zingen houdt
  6. Doe breathwork, bijvoorbeeld op basis van een WIm Hof methode
  7. Mediteer samen

 

Muziek/ondersteuning

Een ideetje voor de context of setting is om een offerinfstafel te maken. Je kunt deze decoreren en aankleden met cacao en bloemen. Om de beurt kan je dan een kaars aansteken en dankbaarheid delen. Door samen tijd door te brengen, krijg je een soort van energie en verbind je met elkaar en jezelf.

Eet er vooral bij wat jij lekker vindt en zorg ervoor dat het niet te zwaar is. Cacao is best wel voedend en zwaar op de maag, dus je hoeft er geen volledige maaltijd bij te eten. Fruit is altijd goed, of anders nootjes of dadels.

Tot slot kan je er een fijn muziekje bij kiezen. Pure Kakaw heeft een aantal fijne playlists op het Spotify profiel. Of denk aan deze ‘medicana’ playlist met rustige muziek of een playlist met ceremoniële cacao muziek.

Gerelateerde berichten

Een cacaodrankje dat je ondersteunt: cacao onder de loep

Een cacaodrankje dat je ondersteunt Cacao onder de loep//Pure cacao drank als ceremonieel drankje? Een paar jaar geleden zou iedereen je nog gek aankijken, maar tegenwoordig is het heel normaal. Het gaat dan niet écht om chocolademelk, maar een cacaodrankje op basis...

Dit is wat yoga voor mij betekent

Dit is wat yoga voor mij betekent//Voor mij gaat yoga om het maken van gezonde verbindingen tussen ons lichaam, onze geest/de denker en onze ziel/de waarnemer. Voor mijn gevoel leven wij heel erg in ons hoofd. De denker is bijna non-stop actief en we ervaren (bewust...

Hoe voer je een kaarsenmeditatie uit? Handige tips en een stappenplan

Hoe voer je een kaarsenmeditatie uit? Handige tips en een stappenplan//Je hebt een intentiekaars gekocht… en nu? Hoe ga je ermee aan de slag? Hoe gaat een kaarsenmeditatie ritueel in zijn werk? Hoewel wij vooral aanraden om je eigen intuïtie en gevoel te volgen als...