Een cacaodrankje dat je ondersteunt

Cacao onder de loep

//

Pure cacao drank als ceremonieel drankje? Een paar jaar geleden zou iedereen je nog gek aankijken, maar tegenwoordig is het heel normaal. Het gaat dan niet écht om chocolademelk, maar een cacaodrankje op basis van gemalen pure cacao, wat onder andere een hartopenend effect heeft. 

In mijn healings en op de retreats maak ik hier regelmatig en dankbaar gebruik van. Daarom ging ik in gesprek met Pure Kakaw (wat organic cacao verkoopt) om (ceremoniële) cacao eens onder de loep te nemen. Want wat is het eigenlijk en wat is er zo bijzonder aan?

 

Cacao, cacaopasta, poeder, flakes…

Cacao is de vrucht van een boom en de bonen zitten vol gezonde voedingsstoffen. Cacaobonen worden licht geroosterd en de schilletjes worden verwijderd. Als de bonen nu worden gemalen, komt cacaoboter vrij en krijg je een vloeibare massa, ‘cacaopasta’. Deze pasta kan je smelten en oplossen in je drankje. Dan krijg je een cacao drank zoals wij die ook drinken. Er is verder niks toegevoegd en er is ook niks uit gehaald, dus het is alleen de cacao. Dat lijkt op chocolade, maar is dus alleen de pure cacao.

Het is dus heel anders dan chocolademelk. Wanneer je een brokje pure chocolade oplost in (vegan) melk, kun je zelf chocolademelk maken, maar dit heeft bij lange na niet de gezondheidsvoordelen die pure cacao heeft. Cacao wordt gemalen, waardoor het een vloeibare massa wordt. Daarom kun je het oplossen in een drankje. Dat lijkt dan op chocolade, maar is dus alleen de pure cacao.

 

De voordelen van een cacao drank

Cacao bevat theobromine en belangrijke mineralen. De voordelen zijn dan ook:

  • Heeft een stimulerend effect
  • Zit vol met antioxidanten, dus goed voor de gezondheid
  • Bevat belangrijke mineralen zoals magnesium, ijzer, kalium en mangaan
  • Beschermt de bloedvaten
  • Heeft een modulerend effect op neurotransmitters
  • Heeft een hartopenend effect

Niet onbelangrijk om te vernoemen is het bijkomende voordeel dat je met Pure Kakaw behaalt: goede karma! Pure Kakaw selecteert speciale cacao farms, waar zij lange termijn relaties opbouwen met de cacaoboeren. Deze goede band is naast de kwaliteit van cacao heel belangrijk. Zo weet je zeker dat het goed zit, wanneer je jouw cacao bij Pure Kakaw koopt 😉

 

Het effect van cacao

Welk effect cacao precies heeft, hangt af van de context, de persoon en de dosis. Iedereen ervaart het een beetje anders. Over het algemeen geeft het een ‘hartopenend effect’. Je ervaart een lange, zachte energie zonder de piek en dip die je bij caffeine hebt. Het helpt je te aarden, meer in je lichaam te zakken en te verbinden met het goddelijke. Cacao kan jouw intuïtie versterken en jouw pad verhelderen. Zo kan het helpen om je blokkades op te heffen en naar binnen te keren, om ruimte te maken voor zelfreflectie. Het helpt je om in liefde naar alles in jezelf te kunnen kijken en je bewust te worde van jouw patronen en overtuigingen.

Ook geeft het stofje theobromine een stimulerend effect, waardoor je vrolijker wordt, minder stress ervaart, meer focus hebt en in een creatievere flow komt te zitten. Cacao kan jou veel inzichten geven, omdat het licht kan schijen op dingen die je nog in het donker hebt staan. Daarmee kan het je creativiteit te vergroten en je enorm ondersteunen in je persoonlijke en spirituele groei.

Hoe de cacao drank echt ervaren wordt, verschilt per persoon. Sommige mensen worden er heel rustig en kalm van, terwijl anderen juist energiek en creatief worden. Probeer het dus zeker eens uit om te kijken welk effect cacao op jou heeft!

De cacao hoeft niet altijd in een ceremonie gebruikt te worden, zoals een energy healing of woman circle. Het kan ook gewoon ondersteunend zijn in het dagelijkse leven. Je gebruikt dan wel een andere hoeveelheid, zodat het effect minder sterk is. Het is een subtiele energie, dus geen psychedellic zoals ayuashka . Dit maakt het een zachte en subtiele manier om jou te ondersteunen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van kantoorwerk of creatieve denkprocessen.

Ben je benieuwd naar hoe zo’n cacao ceremonie eruit ziet? In onze volgende blog geven wij een aantal ideeën, suggesties en tips.

Gerelateerde berichten

Hoe zit een cacao ceremonie er uit? Ideetjes voor een cacao ceremonie

Hoe zit een cacao ceremonie er uit? Ideetjes voor een cacao ceremonie//In de vorige blog legden we al uit wat cacao precies is. Maar wat kun je er precies mee? Het kan je ondersteunen in je dagelijkse werk en taken, wanneer je het in lagere dosis gebruikt. Vaak wordt...

Dit is wat yoga voor mij betekent

Dit is wat yoga voor mij betekent//Voor mij gaat yoga om het maken van gezonde verbindingen tussen ons lichaam, onze geest/de denker en onze ziel/de waarnemer. Voor mijn gevoel leven wij heel erg in ons hoofd. De denker is bijna non-stop actief en we ervaren (bewust...

Hoe voer je een kaarsenmeditatie uit? Handige tips en een stappenplan

Hoe voer je een kaarsenmeditatie uit? Handige tips en een stappenplan//Je hebt een intentiekaars gekocht… en nu? Hoe ga je ermee aan de slag? Hoe gaat een kaarsenmeditatie ritueel in zijn werk? Hoewel wij vooral aanraden om je eigen intuïtie en gevoel te volgen als...