Wat is het verschil tussen parfumolie en etherische olie?

//

Voor mijn intentiekaarsen, aura en room sprays en diffuser stokjes gebruik ik uitsluitend etherische olie. Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik geen parfum gebruik of waarom ik een bepaalde geur (zoals fris wasgoed) niet kan nabootsen. In dit artikel zal ik uitleggen waarom.

 

Wat is parfum?

Parfum is een chemische samenstelling die een bepaalde geur kan nabootsen. Dit kunnen wij lekker vinden ruiken of het kan een herinnering naar boven halen. Het doet verder niks met onze gemoedstoestand. Sterker nog: het triggert ons vecht- en vluchtsysteem, omdat het geen natuurlijke geur is. Neem de geur van fris wasgoed. Misschien vind je dit lekker ruiken, maar het is geen geur die voorkomt in de natuur.

 

Wat gebeurt er dan precies? Als wij een geur ruiken die niet natuurlijk is, triggert dit ons vecht- en vluchtsysteem. We krijgen namelijk extra prikkels binnen en produceren daardoor stresshormonen. Mensen kunnen hier heel duidelijk last van hebben en kinderen in het bijzonder. Denk aan overprikkelde kinderen. Bij het gebruik van parfum in de vorm van geurstokjes, sprays of geurkaarsen kunnen zij juist drukker worden en het moeilijker vinden om tot rust te komen.

 

Wat is etherische olie?

Etherische olie is een enorm geconcentreerd mengsel van aromatische moleculen die kenmerkend zijn voor de geur van een bepaalde plant. De geur wordt gewonnen door een ingewikkeld stoomdestillatie proces of koude persing van bloemblaadjes, kruiden, fruitschillen of hout.

 

De geur en de frequentie van deze olie is dus 100% natuurlijk. Deze geur wordt door ons systeem ervaren als vertrouwd en teken dat het mag rusten. Naast dat etherische olie een stressverlagend effect heeft, heeft elke olie een eigen werking. De specifieke geuren hebben elk een eigen frequentie en effect op jouw energieveld en gemoedstoestand.

 

Waarom gebruik ik alleen etherische olie?

Bovenstaande vergelijking tussen parfumolie en etherische olie geeft al een beetje weg dat ik voorstander ben van etherische olie. Waarom precies? Ik heb hier een aantal redenen voor.

  1. Is 100% natuurlijk: etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie of koudpersing. Er komen verder geen andere dingen bij vrij. De moleculen zijn echt alleen van de plant
  2. Is gifvrij: parfumolie is chemisch en bij de verbranding hiervan komen giftige stoffen vrij. Met aromatische verdamping van etherische olie heb je dit niet.
  3. Activeert het parasympathische zenuwstelsel: doordat je iets natuurlijks ruikt, ga je naar een rustige staat van zijn. Dit in tegenstelling tot de onnatuurlijke geuren zoals die van fris wasgoed (met parfumolie). Je lichaam denkt bij parfumolie dat er potentieel gevaar is en gaat zich klaarmaken om in actie te komen voor wanneer het gevaar er daadwerkelijk is. Met natuurlijke geuren is dat niet zo.
  4. Werkt stressverlagend: als gevolg van de activatie van het parasympathische zenuwstelsel ervaar je minder stress. De geur is natuurlijk en brengt je in een rustige staat van zijn.
  5. Zorgt voor een fijne gemoedstoestand: elke olie heeft zijn eigen frequentie. De frequentie van de olie heeft een werking op de energiefrequentie en dit werkt weer door op de gemoedstoestand.
  6. Heeft verschillende werkingen (elke geur heeft een eigen werking): elke geur is uniek en heeft een eigen functie of werking. Een citrusgeur is bijvoorbeeld meer opwekkend of activerend, terwijl lavendel meer ontspannend is. Een citrusgeur kan ook ontspannend zijn, maar het hangt er van af hoe je het gebruikt. Elke olie dient een eigen doel, afhankelijk van wat jij nodig hebt.
  7. Werkt frequentiebeïnvloedend: elke olie heeft een eigen frequentie en elke emotie ook. Jouw emoties zorgen voor een bepaalde frequentie van jouw energieveld en andersom beïnvloedt jouw frequentie jouw emoties. Dit is geen eenrichtingsverkeer, zoals veel mensen denken.
  8. Helpt bij het zetten van intenties en het maken van affirmaties: de oliën helpen jou om bij jezelf thuis te komen. De oliën kunnen jou ondersteunen in een stukje thuiskomen vanuit de plek waar jij nu bent en om in een staat te komen waarin je met jezelf kunt verbinden. Als jij niet op de frequentie bent van waar je heen wilt, blijf je achter de feiten aan lopen – maar als je op die frequentie zit, komt het veel makkelijker naar je toe. Hierdoor wordt het ook makkelijker om jouw dromen te manifesteren.

 

Producten met etherische oliën

Gerelateerde berichten

Hoe zit een cacao ceremonie er uit? Ideetjes voor een cacao ceremonie

Hoe zit een cacao ceremonie er uit? Ideetjes voor een cacao ceremonie//In de vorige blog legden we al uit wat cacao precies is. Maar wat kun je er precies mee? Het kan je ondersteunen in je dagelijkse werk en taken, wanneer je het in lagere dosis gebruikt. Vaak wordt...

Een cacaodrankje dat je ondersteunt: cacao onder de loep

Een cacaodrankje dat je ondersteunt Cacao onder de loep//Pure cacao drank als ceremonieel drankje? Een paar jaar geleden zou iedereen je nog gek aankijken, maar tegenwoordig is het heel normaal. Het gaat dan niet écht om chocolademelk, maar een cacaodrankje op basis...

Dit is wat yoga voor mij betekent

Dit is wat yoga voor mij betekent//Voor mij gaat yoga om het maken van gezonde verbindingen tussen ons lichaam, onze geest/de denker en onze ziel/de waarnemer. Voor mijn gevoel leven wij heel erg in ons hoofd. De denker is bijna non-stop actief en we ervaren (bewust...